Asya Aslanı

Asya aslanı, kedigiller ailesinin mensubu olmakla birlikte Hindistan ülkesinin batı bölgelerinden Gucceratta, ormanlarda yaşamlarını sürdüren aslan alt türüdür.

Geçmişte Asya aslanı Yunanistan’tan Arap Yarımadasına, İran’dan Hindistan’a kadar oldukça büyük bir yüz ölçümünde yaşamını sürdürmekte idi. Günümüz dünyasında ise sadece Hindistan ülkesinin batı kısmında bulunan Gir Ormanı’nda hayatını sürdürmektedir. 2010 senesinin sayım verilerine göre asya aslanının toplam sayısının 411 tane olduğu tespit edilmiştir ve kayıtlara geçmiştir.

Asla Aslanı Hakkında

asya-aslaniBu aslan türü Afrika aslanlarına kıyaslanacak olursa fiziksel anlamda daha küçüktür ve sayısı da oldukça azdır.Afrika aslanı kilogram bakımından yaklaşık olarak 200 kg olarak bilinse de Asya Aslanı bu rakamın oldukça altında olarak 100 ile 140 kg olarak değişkenlik göstermektedir. 

Bu aslan türünün Türkiye’de 13. yy tarihlerinde yaşadığı zannedilmiş olmakla birlikte Anadolu’nun doğu ve güneydoğu bölgelerinde yaşamış olduğu tahmin edilmektedir.

Memeli hayvanlar kategorisinde barınan bu aslan türünün günümüzde kaç tanesinin varlığını sürdürdüğü hakkında elimizde bir veri bulunmamaktadır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir