Benekli Kaplumbağa
Benekli kaplumbağa, Türkiye’de, Batı Asya’da, Güney Avrupa’da ve Kuzey Afrika’da özellikle tatlı sularda yaşayan bir su kaplumbağasıdır.
Halk arasında tosbağa adı ile de yaygın olarak bilinen kaplumbağalar, sürüngen hayvanlar kategorisinin en popüler canlılarından biridir. Sırtında tabağa benzeyen çok sert bir kabuk ile yaşamaktadır. Son derecek yavaş hareket etmesi ile hafızalarda yer eden kaplumbağaların dört ayakları bulunmaktadır.
Milyonlarca yıldan beri tıpkı hal ve hareketleri gibi evrimleşme sürecide oldukça yavaş süren kaplumbağaların dünya genelinde nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine girmesi uzun bir süre daha mümkün görünmüyor. Bunun nedeni bu sürüngenlerin çok uzun ömürlü olmasından kaynaklanabilir. Bir diğer etken ise bir şey yemeden hayli yaşamlarını sürdürebilirler. Genelde 100 yılın üzerinde yaşayan bu canlıların ortalama yaşam süreleri 100 ile 150 yıl olarak değerlendirilir ve bilinir.
Önemli: Kaplumbağaların tamamında salmonella (salmonelloz) isimli bakteri bulunmaktadır ve bu bakteri ile uyum içerisinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Dışkı yöntemi ile vücutlarından atımını sağlayabilme özellikleri bulunmaktadır. Fakat bu bakteriler insan sağlığını ciddi anlamda tehdit edebilir. Özellikle kedi, köpek gibi hemen herkesin aktif temas kurduğu popüler hayvanlarda bile bu bakteriler sindirim sorunlarına neden olabileceği gibi bir insanın kaplumbağa ile temas kurduktan hemen sonra ellerini iyice yıkaması ve dezenfekte etmesi önemle tavsiye edilir. Böylece istenmeyen sonuçların önüne geçilmiş olur.
Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında kaplumbağalar evcilleştirilmek üzere edinilmektedir. Birçok evcilleştirilebilen hayvan türüne göre oldukça avantajlı ve dikkat çekici bir hayvan olmasından ziyade bakım açısından önemli sorumlulukları da vardır. Ebeveynlerin genel olarak tercih edebildiği ve çocuklarının sorumluluk duygularını geliştirmek üzere edinilen bu canlılar gerek maliyet açısından gerek çok uzun bir yaşam süresine sahip olabilmeleri açısından gerek ise boyutları açısından oldukça avantajlı bir seçimdir. Fakat edinmeyi düşünen her bireyin kaplumbağalar konusunda birçok makale okuyup bilgi edinmesi gerektiği de göz ardı edilmemelidir.
Kaplumbağaların havasını teneffüs ettikleri coğrafyanın iklim koşullarına göre çeşitli özelliklere sahip oldukları görülmektedir. İklimine uyum sağlayabilen kaplumbağa türleri kış uykusuna yatabildiği gibi bunu yapamayan türleri de bilinmektedir. Bir deniz kaplumbağası değerlendirilecek olunursa göç edebilme gibi grupsal davranışları ve uygun iklim koşulları arayışları içerisinde oldukları için kış uykusu kavramı bu türlerde yoktur.
Bu hayvanlar da bilindiği üzere yumurtlayarak üreme işlemlerini gerçekleştirirler fakat dişi cinsteki kaplumbağa türleri kendilerine dölleme işlemini bireysel olarak gerçekleştirebilirler. Bu durum tavuklarda yaygın olarak bilindiği üzere erkek türüne ihtiyaç duymadan bir dişi kaplumbağa kendi kendine yumurta üretebilir. Fakat yine tavuklarda bilindiği gibi erkek kaplumbağanın döllemediği yumurtadan yavru doğmamaktadır. Yani bir dişinin bireysel olarak erkeğe ihtiyaç duymadan ürettiği yumurta üremenin tamamlanması için yeterli değildir.
Bu canlılar genel olarak sıcak iklimli ülkelerden hoşlanırlar. Kış uykusuna yatan kaplumbağa türleri genelde kurak bölgelerdeki güneş ışığına doğrudan temas eden toprakları eşerek uyku alanlarını oluşturmaktadırlar.
Kaplumbağaların tıpkı diğer hayvan ve canlı türlerinde olduğu gibi kendine has ilginç özellikleri bulunmaktadır. Bunlardan en bilindik olanı ise kaplumbağaların sahiplerini tanıyor olmasıdır. Bunun sağlamalarından biri de akvaryum kaplumbağalarının sürekli onları besleyen sahiplerinin yanlarına gittiğinde yüzüş şekillerinin değiştiği ve suyun yüzeyine çıkmalarıdır. Diğer insanlarda aynı reaksiyonu göstermemeleri de sahiplerini tanıdıkları anlamına gelir.
Yeşili sevdikleri de bahsedilmesi gereken konulardan biridir. Besinlerinde bol miktarda A vitaminine ihtiyaç duyarlar. Bir kaplumbağa bünyesine yetecek kadar A vitamini alamıyorsa bir müddet sonra vücudunda yolunda gitmeyen bozukluklar görülebilir. Belirgin özelliklerinden biri de yetersiz vitamin nihayetinde göz çevresinde şişkinlik oluşması ve ilerleyen aşamada görme bozukluğu meydana gelebilir.
Her kaplumbağanın yüzme yeteneğine sahip olmadığı gibi bir de deniz kaplumbağalarının karaya çıkma ihtiyacı doğabilir. Eğer akvaryumda besleniyorsa kuruma isteği karşılanma imkanı olmasa da en azından aksesuar olarak üretilen taş ve benzeri objeler onların ihtiyaçlarını karşılayabilir. Böyle bir alan oluşturmak bu canlılar için oldukça önemlidir.