Babunlar

Babunlar; Arabistan ve Afrika ‘da yaşayan beş maymun türünün en belirleyicisi olup, genellikle kurak savanlarda, kayalık bölgeler de ağaç üstlerinde veya yerde geniş gruplar halinde yaşarlar. Maymunlar arasında belirgin olarak büyüktürler. Yavru köpekleri yuvalarından kaçırması ve eğitmesi ile tanınırlar.

Babunların Genel Özellikleri

bir babun görseli

Bu türlerin genel olarak ağırlıkları türlerine göre değişse de ortalama 22-37 kilo, boyları 60-86 santimetre olup kuyruk uzunlukları ise 40-50 santimetre olabilir. Kuyrukları yukarı doğru kalkık ve kıvrak yapıdadır. Erkekler dişilerden yaklaşık iki kat daha büyüktür. Yaşam süreleri 20 ile 30 yıl arasında değişmektedir.
Babunların en belirgin özelliklerinden biri de yüzleri olup köpek suratına benzemektedir. Kafaları büyük, yanakları geniş ve burun delikleri uçta, dar ve tüysüzdür. Ön ve arka ayakları eşit boydadır bu sayede yerde rahat yürüyebilirler. Tüyleri kalın ve sert yapıdadır ve erkeklerin boynunda kabarık uzun yeleleri vardır. Babunların dişleri çok sert, iri ve keskindir. Kolları ve bacakları oldukça güçlüdür. Bu yüzden saldırı esnasında karşı tarafa büyük zararlar verebilirler. Diğer türlere oranla daha saldırgan olan babunlar kendilerinden büyük, iri hayvanlara korkusuzca saldırabilirler. Genellikle ağaç üzerinde yaşayan babunlar uzun kıvrak kuyrukları sayesinde ağaçlara tutunur ve kolaylıkla tırmanırlar.
Babunlar türleriyle gürültülü sesler çıkararak anlaşırlar. Ses tonlarını o an hissettikleri duygulara göre değiştirirler. Ayrıca tehlike anında ayaklarını yere hızlı hızlı vurarak gürültü yaparlar. Erkek türler, dişi türleri koruyup kollarlar çünkü erkek babunlar tehlikeyi daha çabuk hissederler. Kalabalık bir aile şeklinde yaşayan bu canlılar her hangi bir tehlike anında toplu olarak saldırıya geçebilirler ki bu yüzden saldırgan, evcilleştirilemeyen grup olarak adlandırılırlar.

Babunlarda Beslenme

Babunlar hem etçil hem de otçul beslenirler. Yapraklar, kurtlar, meyveler, küçük memeliler, kuş ve kuş yumurtalarını yerler. Babunlar açlığa dayanamazlar ve acıktıkların da saldırgan olurlar. Açken yemek bulamazlarsa yaşadıkları bölgede bulunan tarlalardaki mahsulleri de yiyebilirler. Bu yüzden bu hayvanlar çiftçiler tarafından avlanabilirler.

Babunlarda Üreme

Dişi Babunlar erişkinliğe 5 yaşında ulaşırken, erkek babunlar ise 10 yaşında seksüel olgunluğa ulaşırlar. Çiftleşmeye hazır olan dişi babunun tabanları şişer ve rengi değişir. Bu değişim erkeklerin dikkatini çekmek içindir ve dişi babun erkeklere bu dönemde kur yapmaya başlar.
Babunlar çiftleştikten sonra yaklaşık 6 ay yani 150-180 gün arasında hamilelik süresi geçirirler. Bir dişi babun tek seferde genellikle tek yavru doğurur fakat nadiren de olsa ikiz gebelik yaşayabilirler. Babun doğumdan sonra ikinci hamileliğini yaklaşık 22 ay sonra yaşar, ikinci yavrunun doğumuyla birinci yavru anneyi terk etmek zorunda kalır, kendine yeni bir babun grubu bulur.
Hamilelik döneminde dişi babunun rengi değişir. Rengi siyahtan ilk önce kırmızıya, doğumdan sonra ise pembeye döner. Yavru babun dünyaya geldikten sonra zamanla tekrar eski orijinal rengine kavuşur.

Babun Türleri

  • Arap Babunu
  • Sarı Babun
  • Gine Babunu
  • Kap Babunu
  • Zeytuni Babun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir