Büyük Yarasalar

Büyük yarasalar; yaklaşık 170 türe sahip bir aileden, Pteropodidae alt sınıfında yer alırlar. Literatür de meyve yarasaları, Megachiropteran meyve yarasaları olarak da tanımlanırlar.  Tayland’da koruma altında olan bu tür Malezya’da koruma altında olmadığından sayıları gittikçe düşmektedir. Çünkü Malezya’da yemek ve spor amaçlı avlanmak serbest olması bu durumu tetikleyen ana sebeptir. Ekolojik dengelere çok büyük katkısı olan bu memeli türünün tamamen korunmaya alınması dünyamız için olmazsa olmazlardandır. Görünüşleri ve büyüklükleri kendilerine verilen büyük yarasa ismiyle çok uyumludur. Kendi içlerinde büyük yarasalar, gri başlı uçan tilki, siyah uçan tilki, küçük kırmızı uçan tilki ve lekeli uçan tilki olarak dört gruba ayrılmaktadır.

Büyük Yarasaların Yaşam alanları

buyuk-yarasalarBüyük yarasalar Avrasya, Afrika ve Okyanus bölgelerinde yer alan tropikal ve subtropikal bölgelerinde yaşarlar. Genellikle onlara fazla besin kaynağı sağlayacak bölgelerde yaşama eğilimindedirler ve sıcak iklimlerde tercih ederler. Büyük yarasalar yüksek ağaçlarda yaşarlar. Bu ağaçlar onlara istedikleri karanlık ortamı sağlar ve avcılardan korur. Doğada yer alan çatlaklarda ve diğer karanlık alanlarda gizlenebilirler ve gizlendikleri yerler yuvaları genellikle su olan bölgelere yakın olmaktadır. Avusturalya’da yaşayan gri başlı uçan tilki adı verilen mega yarasaların görüntüleri çok korkutucu olsa da insanlar tarafından sevilmektedir. Gelen turistlerde ilk gördüklerinde yaşadıkları korku yerini fotoğrafa bırakmaktadır. Sıcağı sevmeyen büyük yarasalar 2018 yılında Avustralya’da hava sıcaklığının 43 dereceye yaklaşmasıyla yaklaşık 4 bin yarasa ölmüştür.

Büyük Yarasaların Genel Özellikleri

Büyük yarasaların en küçük türünün boyu 6 santimetre en büyük boyunun kanat genişliği 1.7metre ve ağırlığı1.6 kilogram civarındadır.

Büyük yarasaların kanatlarının şekli bulundukları bölgeye göre farklılık göstermekle birlikte uzun uçuş mesafelerini sağlayacak güçtedir. Çünkü büyük yarasalar yiyecek bulmak için yılın belirli dönemlerinde uzun mesafelere gitmek zorunda kalmaktadırlar.

Büyük yarasaların; keskin dişleri ve beslenirken ortaya çıkan çok uzun dilleri vardır. Kulakları küçük, gözleri geniş yapıdadır. Bu sayede geceleri alacakaranlıkta ve mağaralarda görerek yollarını bulabilirler. Kuyrukları kısadır ve işaret parmakları genellikle pençelidir. Genel olarak yürüyemezler fakat ağaç dallarında asılı olarak hareket edebilirler.

Bu türler, vücut ısılarını kontrol edebilmektedirler ve genellikle kış uykusuna yatmazlar. Diğer yarasa türlerinde vücut ısıları karasız olduğu için kış uykusuna yatmaktadırlar.

Meyve yarasaları olarak da bilinen büyük yarasaların diğer türlerinden farklı olan en belirgin özellikleri koku alma duyularının gelişmiş olmasıdır. Bu sayede besin kaynaklarını kolayca bulabilirler.

Büyük Yarasalarda Beslenme

Büyük yarasalar beslenmek için koku ve görüş yeteneklerini kullanırlar. Doğada yer alan yüzlerce bitki ve meyve grubunu tüketirler. Genellikle Meyveleri dişleri ile ezerek sularını tüketirler, çiçeklerinden nektar emerek beslenirler. Dişleri sert meyveleri, kabuklu bitkileri ısırabilecek şekilde güçlü yapıdadır. Büyük yarasalar yedikleri meyve tohumlarını yere tükürdüklerinden bitkilerin üremesine ve taşıdıkları polenlerle de çiçeklerin üremesine imkan sağlamaktadırlar. Büyük yarasalar havada uçarken, ağaç dalına asılı şekilde ve yerde her türlü yemeğini yiyebilmektedirler.

Büyük yarasalara takılan gps ile hareketleri gözlemlenmiş olup yemek aramak için bir gecede 60km’ye kadar gezdikleri saptanmıştır.

Büyük Yarasalar Nasıl Ürer ?

Büyük yarasaların çiftleşme dönemi de diğer yarasa türlerine benzerdir. Gebelik süreleri yaklaşık altı aydır ve bir seferde genellikle bir yavru doğurmaktadırlar. Yavru büyük yarasalar kanatları güçlenip uçana kadar anneye bağlı kalmaktadır. Kanatları genellikle altı haftalık olduğunda güçlenmeye başlamaktadır. Bu süre zarfında yavru yarasalar yemek ararken bile annenin vücuduna pençeleri ile sarılıp gezmektedirler. Anne yarasa olmadığı zaman tüneklerde bırakılan yavruların uçmaya başlaması doğduktan birkaç haftadır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir