Gözlüklü Ayı

Gözlüklü ayı adını gözlerini çevreleyen beyaz halkalardan almıştır. Bu memeli hayvan türünün bu isim ile bilinmesinin nedeni budur.

Gözlüklü Ayıların Yaşam Alanları

Gözlüklü ayılar Güney Amerika’nın And dağlarında yaşamaktadırlar ve bu yüzden And ayıları olarak da bilinirler. Orman alanları, çöl çalılıkları ve yüksek irtifa otlaklarında ve en çok ağaç dallarında yaşarlar.

Gözlüklü Ayı Özellikleri

Gözlüklü ayıların yetişkinlerinin yaklaşık boyları 1,2-1,8 santimetre, kiloları ise 110 kilogram olmaktadır. Siyah postları olan gözlüklü ayıların uzun boylu ağaçlara tırmanmayı kolaylaştırmak için uzun pençeleri vardır.

Gözlüklü ayılar yaşamaları için gerekli olan besin kaynakları tüm yıl boyunca var olduğu için kış uykusuna yatmazlar.

Gözlüklü Ayı Beslenmesi

Gözlüklü ayılar omnivor beslenme yapmaktadırlar. Genellikle yaşadıkları bölgenin bitki örtüsü ile beslenirler. Çok nadirde olsa zaman zaman küçük kemirgenler veya kuşlar gibi et besinlerini tüketirler.

Gözlüklü Ayılar Nasıl Ürer ?

gozluklu-ayiGözlüklü ayılar yaklaşık olarak 4 yaşlarında çiftleşmeye hazır olurlar. Ne zaman çiftleştikleri ve gebelik sürelerinin ne kadar olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte tahmini olarak 8 ay gebelik süreci geçirdikleri anlatılmaktadır. Bir dişi bir doğumla 2 ya da 3 yavru dünyaya getirmektedir. Yavru gözlüklü ayı 300 gram ağırlığında dünyaya gelir ve bir ay sonra anneleri ile avlanmaya çıkabilecek kadar gelişirler. Altı ay içinde yaklaşık 10 kilograma ulaşan yavru gözlüklü ayılar bir yıl sonunda anneden bağımsız yaşamaya hazır olur. Bu süre içinde annenin sürekli gözetiminde olan yavrular artık kendi yiyeceklerini bulmaya başlarlar. Yaklaşık ömürleri ise 25 yılı bulmaktadır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir