Oluklu Balina

Oluklu balina literatürde Fin balinası ve Çatal kuyruklu balina olarak da bilinmektedir ve mavi balinadan sonra en büyük ikinci canlıdır.

Oluklu Balinaların Yaşam Alanları

Oluklu balinalar tüm dünya okyanuslarında bulunabilirler. Derin, serin suları tercih eden balinalar nadiren tropikal sularda bulunurlar. Diğer büyük balinalar gibi oluklu balinaların da beslenme ve üreme alanları arasında göç ettikleri düşünülmektedir. Ayrıca oluklu balinalar yerleşik nüfusun var olduğu ve Meksika ve Akdeniz’de yer alan Kaliforniya körfezinde de bulunurlar.

Oluklu Balina Özellikleri

oluklu-balinaYetişkin bir oluklu balinanın erkekleri yaklaşık 19-25 metredir. Dişi balinalar erkeklerden biraz daha uzun olup yaklaşık 20-27 metre uzunluğunda olabilirler. Oluklu balinalar ortalama 65-80 ton ağırlığındadırlar. Hızlı yüzücü olan oluklu balinalar saatte yaklaşık 35 kilometre hızla yüzebilirler ve uzak mesafelere rahatlıkla gidebilirler. Olağanüstü büyüklükleri, aerodinamik görünümleri ve sırt yüzgeçleri ile kolaylıkla ayırt edilebilirler.

Oluklu balinaların koyu gri ve kahverengimsi siyah tonlarında renkleri ve vücutlarında beyaz, soluk lekeler vardır. Bazı oluklu balinaların ise kafanın her iki tarafında soluk gri bir zikzak vardır ve bu zikzak gözün yukarısına kadar uzayabilir. Oluklu balinaların farklı bir özelliği ise asimetrik pigmentasyon diye bilinen memeliler arasında nadir görünen özellikleridir. Bu özelliklerine göre alt sağ çeneleri beyaz alt sol çeneleri ise siyah renktedir. Oluklu balinanın 60 santimetre yüksekliğinde sırt yüzgeçleri vardır. Bu yüzgeçler sırtlarının üçte ikisi boyunca uzanırlar. Sırtlarında yer alan bu belirgin yüzgece ‘’razorback’’ adı verilmiştir.

Balinaların çeneleri büyüktür ve ağızlarını kapattıklarında alt çene burnun ucundan biraz dışarı taşmaktadır. Ağızlarında diş yerine 350-400 tane balya plakası yer almaktadır.

Genellikle tek başlarına veya çiftler halinde bulunan oluklu balinalar çoğunlukla yalnızlardır ve nadiren 6-7 kişilik gruplar halinde bulunurlar. Sadece göç edecekleri zamanlarda 50-300 arasında büyük gruplar halinde seyahat edebilirler.

Oluklu balina erkeği nadir zamanlarda da olsa yüksek sesler çıkarabilir ve bu sesler hayvanlar aleminde yer alan en yüksek sestir. Bu seslerin süresi uzun değildir yaklaşık 2 saniye kadardır fakat çok uzak yerlerden duyulabilir. Bu ilginç sesi erkek balinaların çiftleşme döneminde dişi balinaya bir kur gibi yaptığı gözlemlenmiştir.

Oluklu balinalar yağları, etleri ve balyaları nedeniyle acımasızca avcılar tarafından avlanmaktadır. Her ne kadar hızlı olsalar da soyları zarar görmüştür. Ayrıca oluklu balinalar su kirliliklerinden, gemi grevlerinden de olumsuz etkilenmektedirler.

Oluklu Balinalarda Beslenme

Oluklu balinaların Kuzey Atlantik’te kriller, kopepodlar, capelin, yavru ringa balığı, pelajik balıklar gibi geniş bir beslenme yelpazeleri vardır. Süzerek beslenme yöntemi ile beslenen oluklu balinaların dişleri yoktur fakat ağızlarında balina balyası denen bir yapı vardır. Bu balyalar aracılığı ile besinlerin sularını süzüp, beslenirler. Yetişkin oluk balinaları yaklaşık günde 1800 kilograma kadar yiyecek tüketebilirler ve günün en az üç saatini beslenmek için harcarlar.

Oluklu Balina Nasıl Ürer?

oluklu-balinalarOluklu balinaların çiftleşme ve sosyal yaşamlarına dair çok az şey bilinmektedir. Dişi oluklu balinalar 7-12 yaşlarında, erkek oluklu balinalar ise 6-10 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Her iki ya da üç yılda bir dişi balinalar doğum yapabilirler. Dişi oluklu balina hamileliği yaklaşık11-12 ay sürmektedir ve genellikle kış aylarında doğum yapmaktadır. Dişiler bir doğumla bir yavru dünyaya getirmektedir. Yeni doğan yavru oluklu balinalar 6-8 ay anne bakıcılığında yaşarlar ve bu süre zarfında 10-12 metre boya ulaşırlar. Yavrular anneleri ile beslenmeye çıktığı süre zarfında sütten kesilmektedirler. Oluklu balinaların ortalama yaşam süreleri 80-90 yıl kadar hesaplanmıştır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir