Uçan Tilki

Uçan Tilki; büyük yarasalar alttakımı Megachiroptera’da yer alan bir yarasa türüdür ve adı Pteropus diye geçer. Fakat genel olarak Pteropus olarak değil meyve yarasası ya da uçan tilki olarak bilinirler ve tüm yarasaların en büyüğüdür.

Uçan Tilkilerin Genel Özellikleri

ucan-tilkiUçan tilkilerin vücut tüm yarasalara göre en büyüktür ve yaklaşık 6-7 santimetre baş ve gövde uzunlukları,25 santimetre kanat uzunluğuna sahiplerdir. Büyük vücutları olmasına rağmen ağırlıkları yaklaşık 1-2 kilogram arasındadır ve bu sayede rahatlıkla uçabilirler. Uçan tilkinin sivri bir burunları, iri gözleri ve başının üst kısmına yapışık duran kulakları vardır. Vücutları koyu renk kürkle kaplıdır ve yaşadıkları yerlerde ağaç dallarına tutunmaya elverişli uzun parmaklara sahiptirler.

Genellikle koloni veya kamp adı verilen geniş sosyal gruplar halinde yaşayan uçan tilkiler; birbirleriyle çıkardıkları sesler aracılığıyla iletişim kurmaktadırlar.

Yaşam Alanları

Uçan Tilkiler; Madagaskar, Avustralya, Asya ve Endonezya ‘ da yer alan tropik ormanlarda, bataklıklarda, yağmur ormanlarının kıyı bölgelerinde yaşarlar. Yarasaların bazıları ağaçlarda bazıları ise mağaralarda, kayalarda ve binalarda yaşarlar.

Uçan Tilki Beslenmesi

Uçan tilkiler diğer adları ile meyve yarasası olarak anıldıklarından da anlaşılacağı üzere meyve, çiçek gibi ormanlarda buldukları bitkileri yiyerek beslenirler. Uzun süre havada büyük bedenleri ile uçabilecekleri için onlara gerekli enerjiyi sağlayacak besinlere ihtiyaç duyup tatlı, şekerli besinleri tüketirler. Bulundukları bölgede mevcut gıda miktarlarına bağlı olarak da bir yerden bir yere göç edebilirler.

Uçan Tilkilerde Üreme

Uçan tilkilerin; dişileri 15 aylıkken üremeye başlarlar iken erkekler 3 yaşlarına kadar olgunlaşamazlar. Çiftleşme dönemlerinde kendi aralarında bir harem grubu oluşturan uçan tilkiler salgıladıkları kokuyu ağaç dallarına sürerek eş ararlar. Bir erkek ne kadar çok koku yayarsa o kadar çok eş için çekici olmaktadır. Hamile kalan dişi yarasalar ekim-kasım aylarında doğum yaparlar. Anne yarasa bebeklerini beslemek için her gittiklerinde yanlarında taşırlar. Bebek yarasalar annelerin koltuk ağızları ve meme başlarına yapışırlar ve ayak parmakları ile de bellerine asılırlar. Yavrular 4-5 haftalık artık ağaç dallarında beklerler yaklaşık 8 haftalıkken uçmaya başlayıp 12 haftalıkken de bağımsız uçabilirler.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir